Шах Новини от 22 юли

Здравейте,

 

Четете осми брой на Българският шахматен информационен бюлетин.

 

 

Има 2 повода да ви пиша точно сега, един хубав и един тревожен... Да започнем с хубавото :)

 

Български отбор в състав Валентин Вълев, Виктор Атанасов, Петър Тодоров и Симонета Иванова стана Световен училищен шампион до 12 г. на първенството в Пардубице (Чехия)! След това Валентин Вълев стана и европейски шампион за аматьори до 1800 ело сред 108 участника! Поздравления и успех за Българите в Чехия, които продължават да играят на огромния фестивал, където водач им е Живко Жеков.

 

За отборната световна титла

За европейската титла на Валентин Вълев

 

Тревожната новина както някои вече са се досетили е свързана с Българската федерация по шахмат :( Според решение на федерацията от 10 юли, както винаги публикувано своевременно:

 

Федерацията прави строго предупреждение на Николай Милчев и Петър Г. Арнаудов за поведението им по времето на партията между тях.

Обръща внимание на членовете на Турнирния комитет Васил Спасов и Владимир Петков за формалното изпълнение на задълженията им.

В един турнир, в който всички знаят за доста купени резултатни партии и никой не го крие, федерацията решава да накаже двама младежи и добри приятели, затова че са направили реми без да питат съдията? ... Истина ли е? Колкото и да е странно да... :( Турнирният комитет пък, който трябва да е 100% независим също е... предупреден?

Аз като професионален шахматист се чувствам от такива абсурдни действия буквално застрашен (Нищо чудно, че финалите за мъже се радват на такава популярност)...

А като ръководител на шахматна организация и медия, мога да кажа, че:

Българската шахматна мрежа застава зад Николай Милчев и Петър Арнаудов и зад правото на всеки шахматист, който не играе за космически награден фонд, да направи реми по взаимно съгласие. Ние сме против изкуственото увеличаване в този случай на правата и ролята на шахматния съдия.

Българската шахматна мрежа с това писмо, което се получава от повече хора, отколкото посещават един голям български шахматен сайт за половин месец, може спокойно да отправи едно не по-малко строго Предупреждение (!) към Българска федерация шахмат да не превишава правата си :) и да гледа как да развива шаха, вместо да мисли по каква най-безмислена причина да наказва хората.

Ние обаче не раздаваме наказания и предупреждения, просто смятаме, че двама шахматисти да направят реми при взаимно желание, когато не играят за нищо, е напълно редно, а да се наказват за това, е много, много нередно. Сигурен съм, че ако по средата на летните турнири не беше толкова трудно да ги събера, всички силни шахматисти биха се подписали под това мнение, заедно с почти цяла шахматна България :)

Обичаме да бъдем позитивни и да създаваме, както и да сме в добри отношения с всички, но няма да си затворим очите пред действията на хора, попаднали по случайност в грешна историческа епоха :) Истината преди всичко!

По случая организираме в Шах форума открита дискусия, където може да си кажете мнението по случая, Дискусия за решението на БФШ .

Наистина много ще се радвам, ако го направите, дори и просто да се регистрирате анонимно и да напишете само “Това не е правилно” пак ще е от полза :)

 

 

Така, стига съм ви занимавал само с проблеми, шахът върви напред и даже федерацията не може да спре неговия прогрес :)

 

След десетина дни Българската шахматна мрежа навършва половин година от създаването си;

На всяка половин година ще ви казваме какво сме направили в най-общи линии, нормално е да знаете с какво се занимаваме :)

Българската шахматна мрежа създаде един нов, различен Шах портал, който пуска средно по 2 шахматни новини на ден и съдържа профили на много шахматисти, голяма Download секция и какво ли още не :) Според вътрешната ни статистика се посещава от около 350 шахматисти и любители на ден. Благодарим на http://chessfish.com, които имат много добра концепция и затова нашият сайт наподобява техния в много отношения.

Създадохме и поддържаме най-активния Форум за шах в България; Организираме и специални дискусии по определени важни теми в него.

Българската шахматна академия организира 6 тренировъчни лагера от 2 до 4 дни, в които взеха участие много шампиони на България и национали :)

Помогнахме сериозно в организацията на 2 турнира и обявихме и отразихме в Интернет още десетки;

Опитваме се да преодолеем общото незнание (особено сред децата) как да се работи с шахматен софтуер и Chessbase с не особено голям успех засега.... :)

Плановете за бъдещето са много и всичките са в интерес на шаха, а кои от тях наистина ще се случат ще покаже бъдещето, ние не говорим предварително :)

 

Опитване се да развиваме идеите си колкото ни позволяват ограничените ресурси... Рано е да се хвалим още с каквото и да било:) Благодаря още веднъж на тези, които ни помагат!!!

 

...............................................................................................................

Досега ви пращах много новини за всичко, което се случва по шахматния свят... Надявам се да съм ви радвал, защото повече няма да имам шанса да го правя толкова често... Наистина ми е тъжно, защото тези мейли станаха част от живота ми от вече 8 месеца, но има и много друга работа, а вие... просто вече сте твърде много :) :) :) (цифрата 1709 получатели която виждате долу не е преувеличена и с един човек) За съжаление поради ограниченията на майл кутиите, да не говорим за проблемите с кирилицата в Yahoo, писането и пращането на едно такова писмо обикновено отнема не по-малко от 10 часа и то след като успешно се преборих с какви ли не проблеми, за които нямаше как да знам въобще като започвах. Вие ставате все повече и скоро ще е доста трудно да ви пращам писма, затова ще го правя само при наистина специални случаи, надявам се хубави :)

Единствената реална оценка за моята идея освен някои хубави окуражителни отговори, за които благодаря, е колко хора са поискали да се откажат (често ме питат за това).  От 1709 числото отказали се е 3 (трима) :)

Въпреки всичко, благодарение на попълненията в екипа на Българската шахматна мрежа, сайтът ни се разви и се поддържа супер редовно, така че вече това, което преди ви пращах на пощата, можете много лесно да видите на сайта :)

Последните шахматни новини

Шахът в България

Шахът по света

И разбира се най-важното е какво предстои:

Предстоящи турнири

Ако търсите нещо конкретно и не можете да се ориентирате, на видно място в сайта има една суперуниверсална търсачка, която намира практически всичко :)

А ако знаете мястото, но не и времето на някое събитие, за вас е картата, само на един клик върху правилния град сте от това, което търсите :)

Не пропускайте да посетите и Галерията със снимки от шаха (вече над 2000)

И не забравяйте, че всичко, което ви се струва необходимо и го няма, всичко което не ви харесва можете да коментирате и да се оплаквате свободно във Форума, там е пълно с хора, които обичат да помагат.

 

До след 2-3 месеца ако няма големи шахматни събития!

 

 

 

Хубави моменти, приятна почивка и успехи през Лятото! :)

 

Калин Каракехайов

 

 

 

 

Ако някой не желае да получава такива писма, може да се отпише веднага :)

 

Този бюлетин се получава от 1709 шахматисти и любители.  

 

(И нарастват средно с около 4 всеки ден)

 

:)

 

 

 





{START_COUNTER}